El poder de les paraules

"

No fan falta gaires paraules per dir la veritat.

Jefe Joseph, tribu Nez Percé

Continguts

Què és la parla positiva?

Les paraules són molt poderoses. De fet, és a partir de les paraules i dels conceptes que creem el pensament. Tal com hem vist a la unitat La ment crea la realitat, els conceptes configuren la percepció, que no és neutra.

Comprendre el gran valor de les paraules, reflexionar per dir el que de debò volem dir escollint el que és essencial constitueix una eina indispensable per entendre’ns a nosaltres mateixos i la resta de persones. Parlar quan cal i pensar abans de fer-ho per no ferir innecessàriament els altres amb les nostres paraules. Això no implica que no haguem de defensar els nostres drets o que no puguem utilitzar un to ferm quan l’ocasió ho demana.

Quan comprenem realment el poder de les paraules adoptem un compromís per utilitzar-les de forma hàbil de manera que contribueixin a generar harmonia en nosaltres i en la gent que ens envolta.

 

El poder de les paraules - Montse Bolaño
El poder de las palabras – Montse Bolaño
Per què serveix i com ens ajuda a ser feliços?

Quan parlem de forma autèntica, amb un to respectuós i amable, ens sentim satisfets i tranquils.

Quan algú utilitza les paraules de forma positiva contribueix a allunyar la por, aporta esperança i fa que les persones se sentin millor i més properes entre si.

Quan no responem de forma automàtica o precipitada no diem coses de les quals després ens penedim.

Quan ens atrevim a parlar quan l’ocasió ho requereix, superant la timidesa, la vergonya o la por al què diran.

Quan expliquem les coses que ens preocupen a la persona adequada, en el moment apropiat.

Com podem desenvolupar la parla positiva?

No et precipitis a l’hora de parlar o de respondre a algú. Deixa passar un temps per estar segur del que vols expressar.

Recorda que, tard o d’hora, els altres oblidaran el que hagis dit o fet però sempre recordaran com els vas fer sentir.

Abans d’expressar una opinió, pregunta’t si la tens ben formada, si has reflexionat bé abans.

Evita estar queixant-te sempre per tot i criticant els altres.

No participis a estendre rumors, tafaneries, escàndols o a revelar secrets.

La parla positiva implica la voluntat de diferenciar-se de les paraules sorolloses, confuses i exagerades. Esforça’t per ser veraç.

Quan un amic et vulgui explicar alguna cosa que el preocupa, decideix primer si estàs disposat a escoltar-lo. Si decideixes fer-ho, dedica-hi tota la teva atenció, no escoltis a mig fer, amb impaciència o tractant de veure quan pots començar a explicar la teva pròpia història. Sigues sincer amb tu mateix i amb els altres.

Procura que les teves paraules tinguin sempre un sentit i evita parlar perquè sí. Aprèn a distingir els moments en què és millor estar en silenci. De vegades és millor  contenir-se i evitar aquell comentari que faria que una altra persona se sentís incòmoda o resistir-se a fer un acudit que arrencaria riallades però que feriria profundament algú. També és important pensar bé el que volem posar a la xarxa. És millor no escriure al Faceboock aquella informació d’altres persones que no ens agradaria que pengessin de nosaltres. Hem de ser conscients també del que pengem i diem sobre nosaltres mateixos, ja que té molta més importància de la que en un primer moment podem pensar.

Desenvolupant l’habilitat de mantenir-nos callats en companyia d’algú. Observant amb delicadesa com la nostra presència hi pot ajudar. Tenint la força per escoltar profundament i oferir a l’altra persona un espai pel que vulgui expressar. Podem  estar disponibles per a un amic que està patint, deixar les pròpies opinions de banda i, senzillament, escoltar, reflectint el que ell ja sap. Si som capaços de fer això descobrirem com les barreres amb l’altra persona s’esvaeixen.

Quan ens centrem en el que l’altra persona necessita de nosaltres, més que en el que volem, la nostra parla es fa més constructiva, amable i útil de manera natural.

Utilizamos cookies para asegurar que damos la mejor experiencia al usuario en nuestra web. Si sigues utilizando este sitio asumiremos que estás de acuerdo.    Más información
Privacidad